sashka.ognjanovic.ceramics.

chesta pitanja.

chesta pitanja su zapravo vishe pitanja u mojoj glavi tj. neshto shto neko jeste nekad možda pitao (ili su mnogi zaista pitali) ali vishe neshto shto ja mislim da bi neko možda pitao a ipak nije. dakle, u nastavku su odgovori na pitanja koja vas interesuju ali me možda josh uvek niste pitali.

naravno, ako imash pitanje na koje ovde ne nalazish odgovor – kontaktiraj me. 

izbor sholje.

da bi ti bilo lakshe da izaberesh, sholje su u prodavnici podeljene po velichini. moj savet je u nastavku (pogledaj sledeće pitanje). shto se kolekcija tiche, moja preporuka je da izaberesh onu sholju koja te estetski bash bash loži, ne verujem u kupovinu brda nepotrebnih stvari. 

sholje pravim u tri standardne velichine: mala (100ml), srednja (200ml) i velika (300ml).

mala je idealna za ljubitelje kratkih kafa, za kućni espresso. ili za domaću kafu, ako pijesh onu malu, meraklijsku. odlichna je i za rakijicu.

sa srednjom je teshko pogreshiti, to je najcheshća mera. domaća kafa, kapućino, kafa sa mlekom. stvarno je za (skoro) sve, nije bez razloga najtraženija velichina.  

velika je za zaljubljenike u ogromne sholje. za gigantsku jutarnju kafu. veliku kafu sa mlekom. za ushushkavanje uz vruće chajeve. toplu chokoladu. chesto se koristi i za granolu.        

zapravo se svi iznenade koliko su lakshe kad se uzmu u ruku nego shto deluju sa slike. keramika ima svoju težinu i to je chinjenica, sholje nisu u pero lakoj kategoriji, ali je njihova težina nekako prijatna, ako smem da kažem. zgodne su za držanje i obrada im je fina pa i to doprinosi opshtem utisku.

upotreba.

svi komadi keramike se mogu bez problema prati u mashini za sudove osim u sluchaju da imaju zlato na sebi koje će vremenom promeniti boju zbog reakcije sa deterdžentom za pranje.

preporuka je uvek da se sholje peru ruchno jer će tako sigurno duže trajati.

ja sam stalno negde između ruchnog i mashinskog pranja jer podržavam i jedan i drugi koncept na neki nachin. zagovaram pranje u mashini jer mislim da je važnije da nashe ruke traju duže od stvari ali ovde logika ipak nije potpuna kad su u pitanju ruchno rađene stvari. sa druge strane, pranje sholje rukama donosi tu prisutnost, odvojish trenutak da osvestish da je ta sholja napravljena sa dobrom energijom, za tvoje uživanje. ti odluchi shta ti ima vishe smisla. 

komadi keramike su bezbedni za korishćenje u mikrotalasnoj rerni pod uslovom da nemaju zlato na sebi (!). treba znati da su za keramiku kobne nagle promene temperature pa nikako npr. hladnu sholju iz frižidera ne treba zagrevati odmah u mikrotalasnoj rerni.   

poruchivanje.

sholje koje stvaram možesh razgledati u mojoj virtuelnoj prodavnici (a možesh doći i do moje radionice). ako je sholja koju želish trenutno na stanju – nakon shto poruchish (unesesh i potvrdish svoje podatke) stižu ti instrukcije za uplatu na mail. nakon registrovane uplate a svakog ponedeljka shaljem porudžbinu na naznachenu adresu (ili je preuzimash u mojoj radionici ako to želish i izaberesh). potvrdu porudžbine i ostale detalje ćesh u trenutku poruchivanja dobiti na mail a ja sam, naravno, tu ako imash dodatna pitanja. trebalo bi da automatski dobijesh na mail potvrdu u trenutku poruchivanja, zatim nakon uplate i na kraju potvrdu da je porudžbina isporuchena. radujem se da mi javish utiske. hvala ti mnogo!    

osim u retkim i izuzetnim okolnostima kad omogućim poruchivanje unapred, nije moguće poruchiti sholje unapred jer mi stvaranje u zadatim rokovima predstavlja ogroman stres zbog nepredvidivosti i dužine trajanja samog procesa. trudim se da u prodavnicu redovno (bar jednom mesechno) dodajem nove komade, možesh se prijaviti da te mailom obaveshtavam među prvima kad se to desi. ako ti je važno zbog planiranja predlažem da me kontaktirash kako bih ti dala okvirnu informaciju kada možesh ochekivati da sholja koju želish bude na stanju. dodatno, postoji opcija da te obavestim kad sholja koju želish bude opet dostupna, samo prati instrukcije i ostavi mi svoju mail adresu.  

dodatno, trudim se da uvek imam neke komade dostupne za sluchaj da ti je brzo potreban poklon pa u tom sluchaju razgledaj pažljivo moju prodavnice da vidish raspoložive sholje u ovom trenutku.     

proces izrade komada od keramike ima svoje faze, svaka traje određeno vreme i ne sme se požurivati jer glina uglavnom kažnjava brzinu. trudim se da ne zaboravim da sam napustila užurbani korporativni svet da bih dobila uživanje u sporom procesu nastajanja nechega od parcheta gline i želim da zadržim tu ljubav i dobru energiju koja preko sholje dođe do tebe. pored toga, ima i necheg magichnog u ishchekivanju svoje sholje jer malo je stvari u danashnjem instant svetu koje zaista chekamo. hvala ti na strpljenju i nadam se da će tvoja sholja biti vredna chekanja. 

verovatno bih mogla ali to ne radim. stvaranje sholje od komada gline je jako dug i složen proces ako želimo da ta sholja zadovolji i estetske i funkcionalne standarde, a želimo. i ako bih bila potpuno iskrena (a jesam), želim da negujem prepoznatljivost svog brenda. zato sam sa puno ljubavi i truda razvila (i stalno unapređujem) svoje modele sholja i rado bih poprichala o njihovoj blagoj modifikaciji. to bi znachilo: moj model sholja (mala, srednja ili velika) a ti birash boju gline (crna, bela, siva) i da li će imati natpis, reljef ili nishta od toga. shto se kolichine tiche, sigurno razumesh da ne bih mogla da napravim samo jednu ali ni previshe komada (iza ovog brenda stoje samo dve ruke i moj kapacitet je jako ogranichen). imaj u vidu da bi proces izrade trajao bar mesec dana i javi se na vreme ako imash ovako neku personalizovanu želju. hvala ti & radujem se saradnji.   

ipak, postoji nachin da dođesh do sholje koja je bash po tvom nacrtu. ako želish da napravih za sebe (ili za nekog svog) sholju, jednu jedinu takvu na svetu, onda su možda radionice koje organizujem prava stvar za tebe.   

naravno, ako si iz beograda – javi mi se i svrati na kafu. verovatno ćesh me zateći dok stvaram, možda se zaljubish i u proces a ne samo u sholje. vrata moje dorćolske radionice i prodavnice su otvorena uglavnom radnim danima od 10 do 15h. ipak, sama određujem kad i koliko radim pa u to vreme možda nisam tu ali možemo dogovoriti i neko drugo vreme u zavisnosti od obaveza koje imam.

gde se tachno nalazim i kako da me kontaktirash pogledaj ovde.

mnogo me raduje to shto se moje sholje chesto poklanjaju. molim te naglasi da je u pitanju poklon, poshalji mi tekst za posvetu i ja ću u paketić ubaciti ispisanu dizajniranu chestitku u tvoje ime. mogu i samo da ubacim chestitku koju ćesh ti popuniti (ako poklon predajesh lichno).

u sluchaju da sholju poruchujesh za poklon i shaljem je direktno kome je namenjena, podaci koje popunjavash za isporuku su podaci koje ću koristiti za slanje porudžbine a mail sa koga je porucheno će biti korišćen  za slanje obaveshtenja o statusu porudžbine.

plaćanje i isporuka.

paketić shaljem nakon uplate na rachun. dakle, jedina opcija je uplata na rachun (preko mobilne aplikacije tvoje banke ili uplatom na shalteru bilo koje banke/poshte). radim na tome da omogućim i plaćanje karticama. prijavi se da ti stižu moja pisamca u inbox, tako ćesh najbrže saznati kad ova opcija postane dostupna.

ako je komad keramike koji želish na stanju, jednom nedeljno shaljem paketiće, ponedeljkom. na naznachenoj adresi je paket u utorak ili narednih 5 dana u nadležnoj poshti. naravno, ako se radi o poklonu i hitno je tj. bitno je da stigne na određeni datum, pishi mi i dogovorićemo vanredno slanje. a ako si iz beograda uvek postoji opcija da svratish i pokupish paketić.

pakete shaljem post expressom (ponedeljkom) i poshtarina je fiksna, iznosi 350 rsd po isporuci (bez obzira na velichinu/težinu poshiljke). poshtarina se obrachunava i dodaje tvojoj poshiljci i plaćash je uplatom na rachun tako da kuriru prilikom preuzimanja ne plaćash nishta. za ukupan iznos porudžbine koji je veći od 10,000 rsd troshkove poshtarine snosim ja. 

nažalost ne, isporuka je samo na teritoriji srbije, ali radim na tome da omogućim slanje van srbije, hvala ti shto pitash. 

prijavi se da ti stižu moja pisamca u inbox, tako ćesh najbrže saznati kad ova opcija postane dostupna. 

pakovanje.

obožavam pakovanja i važni su mi svi ti detalji, nadam se da će se i tebi svideti. ali pre estetike, važno mi je da je moje pakovanje od eko i recikliranih materijala, volela bih da se koristi opet, i opet, a ne da zavrshi u kanti za smeće.

shto se bezbednosti tiche, svaku sholju brižljivo i lepo ushushkam jer ja vishe i od tebe želim da do tebe stigne sholja u jednom komadu.

reklamacije i povraćaj.

(ovo nije chesto pitanje, zapravo ovo me nikad niko nije pitao ako bih ovde da se hvalim, ali ako se neko ipak ovo pita ostavljam odgovor, da udovoljim i svojoj skromnoj strani)

naravno, bez brige, ja želim da sholje koje stvaram budu u rukama onih koji ih obožavaju. ako ti se sholja uživo ne sviđa samo mi se, molim te, javi i dogovorićemo da mi je poshaljesh nazad, platićesh samo troshkove dostave a ja ću ti vratiti novac i super smo. ako želish da zamenish sholju zato shto ti ne odgovara velichina – to je, naravno, moguće, samo mi se javi.  

bash bash mi je žao zbog toga, trudim se da sholje lepo ushushkam i retko se deshava da se slome u transportu ali eto i to se nekad desi, kao shto vidish. možesh da birash da li ću ti vratiti novac ili ću ti poslati novu sholju, uz napomenu da ćesh možda malo sachekati ako je nemam na stanju. samo mi se, molim te, javi sa fotografijama polomljene sholje chim otvorish paket i dogovaramo se sve. hvala ti na razumevanju.  

radionice.

da, obožavam radionice. glina je moja velika ljubav i imam želju da se svi zaljube u nju. osnovni cilj radionica je opushtanje iako će svako poneti kući komad keramike stvoren svojim prstima. volim da se osvesti uživanje u procesu a ne samo u proizvodu na kraju. dakle, radionice su pleasure oriented jer rad sa glinom ne bi smeo da bude (samo) result oriented. pijuckamo neko dobro piće, grickamo neshto ukusno, u pozadini je lagana muzika, u rukama glina, na licu osmeh. otprilike to tako izgleda. ja obezbeđujem sve, ti dođesh i uživash.

prijavi se da primash moje mailove ili prati moj instagram profil za informacije o datumima održavanja radionica. 

 

ostavi mi svoju e-mail adresu:

shaljem ti mailove?

ako mi ostavish svoju e-mail adresu to znachi da želish da te pre ostalih obavestim o nekim važnim stvarima: dodala sam nove sholje u prodavnicu a nema ih puno (nikada i nema puno sholja na stanju jer samo su dve ruke iza ovog brenda), održaću radionicu keramike a broj mesta je ogranichen (a uvek će biti ogranichen jer želim intimnu atmosferu i dobru energiju), najava nove kolekcije, vesti iz moje radionice, ili neshto tome slichno.

ako su za tebe ovo važne stvari, prijavi se da primash moje mailove.

p.s. hvala ti, stvarno cenim shto si tu.

ćao, ja sam sashka i drago mi je shto si tu sa nekim pitanjem, pohvalom ili možda primedbom.

postoji puno nachina da stupimo u kontakt: pishi mi na mail, popuni kontakt formu, zovi me ili dođi u moju stvaraonicu. 

e-mail. ceramics@sashkaognjanovic.com (24/7)

adresa. beograd, dorćol, tadeusha koshćushka 82/1a (uglavnom pon-pet 9-14h ali uvek proveri da li sam tu)

mob. +381 63 11 63 133 (ako je neshto bash hitno)

ko je sashka?

ruke (i srce) iza (i ispred) ovog (njenog) brenda.

rođena i odrasla u najdražem nishu, srećna i srećno živi sa porodicom u voljenom beogradu. 

nekada ekonomista sa diplomom i fancy životom u zlatnom korporativnom kavezu. rodila treće dete i pochela da živi sushtinu. a ne formu. danas je srećna keramicharka bez diplome. jer sloboda je njena vrhovna vrednost. porodica i topli dom su joj najvažniji. loži se na stvaranje. vozi je mashta. obožava jednostavan ali smislen život.

u glinu se nepovratno zaljubila zato shto je (na)uchi(la) životu. da uspori. i uživa. dishe. da svesno dodiruje. bude nežna. i prisutna. da je jedino nesavrshenost potpuno savrshena. da ne žuri i ne juri. da dishe duboko. i da bude tu.

njene sholje su pune života i obožavaju se bash zbog te energije koju je u njih utkala. voli da veruje da ljudima donose potpuna uživanja. i one prave predahe. bar malu pauzu od svih i svega. balans i mir u ovom preužurbanom svetu.

za nju je ovaj brend pun krug sreće. uživa dok stvara i ispunjava je shto stvaranjem usrećuje druge. ovakvu ispunjenost želi svakom. od srca.